Gratis je verkeersboete aanvechten, hoe kan dat?

Een terechte vraag natuurlijk, want voor niets gaat de zon op, zo luidt het gezegde. Wij zouden dit natuurlijk niet kunnen doen als we geen inkomsten zouden hebben.

Hieronder lees je eerst het korte antwoord. Wil je precies weten hoe het in zijn werk gaat, lees dan het hele artikel.

Het korte antwoord is dat de overheid de kosten voor rechtsbijstand vergoedt als blijkt dat de boete onterecht is. Blijkt de boete wel terecht? Ook dan hoef je ons niets te betalen. Wij controleren namelijk elke boete die wij binnen krijgen op de haalbaarheid daarvan. Het risico dat de zaak niet wordt gewonnen, nemen wij voor onze rekening.  

gratis verkeersboete aanvechten

Overheid vergoedt de kosten voor professionele rechtsbijstand

Wanneer een boete onterecht is opgelegd door een fout van de overheid, moet de overheid de kosten voor rechtsbijstand vergoeden. Dit staat in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en in de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). De Wahv gaat specifiek over verkeersboetes.

De Awb en Wahv verwijzen beide naar het Besluit proceskosten bestuursrecht. Dit is een regeling waarin precies staat welke proceskosten worden vergoed. In artikel 1 van het Besluit proceskosten bestuursrecht staan alle kosten opgesomd die vergoed kunnen worden. Alleen de proceskosten die in dit artikel staan opgesomd komen voor vergoeding in aanmerking.

Als eerste worden de kosten voor beroepsmatige rechtsbijstand genoemd. De kosten voor onze rechtsbijstand worden dus vergoed door de overheid als blijkt dat jouw verkeersboete onterecht is. Door te verzoeken om de proceskosten te vergoeden, kunnen wij jouw boete gratis voor je aanvechten.

Zelf je verkeersboete aanvechten

Nu denk je misschien: ‘ik kan toch zelf bezwaar maken tegen mijn verkeersboete’. Dat kan inderdaad. Bedenk wel dat je dan tijd en moeite moet steken in het voeren van de hele procedure. Voor deze tijd en moeite krijg je zelf geen proceskostenvergoeding als de boete onterecht blijkt. Deze vergoeding is namelijk alleen bedoelt voor juristen die juridisch geschoold zijn en die hiermee hun inkomen verdienen.

Daarnaast moet je ook nog de juridische kennis hebben om te weten welke specifieke regels er precies gelden voor de boete die je hebt gekregen. En daar houdt het niet op. Je moet niet alleen weten welke regels er gelden voor jouw specifieke verkeersboete, maar moet ook weten wat de regels zijn die gelden voor de procedure die gevolgd moet worden. En wat dacht je van het bewijs? Wanneer is er sprake van voldoende bewijs? Hoe weet ik welk bewijs er precies tegen mij is? Wat kan ik doen als er wel voldoende bewijs is? Valt er dan nog iets aan de boete te doen?

Kortom, je zaak uitbesteden aan een professional die op de hoogte is van alle relevante wetgeving bespaart u een hoop werk en u bent verzekerd dat naar alle relevante aspecten van de zaak worden gekeken.

Wat heb je te verliezen? Wij vechten je verkeersboete gratis aan en je bespaart ook nog een hoop tijd en moeite.