Aanmaning naheffingsaanslag parkeerbelasting ontvangen

1. Wat is een aanmaning voor parkeerbelasting?

Een aanmaning voor parkeerbelasting is een schriftelijke herinnering dat u de parkeerbon nog niet heeft betaald. U krijgt een aanmaning als u een naheffingsaanslag parkeerbelasting niet op tijd of niet volledig heeft betaald. De gemeente die de parkeerbon heeft opgelegd, mag dan een schriftelijke aanmaning sturen. Voor deze aanmaning betaalt u dan extra kosten (aanmaningskosten). Deze aanmaningskosten komen bovenop het oorspronkelijke bedrag van de naheffingsaanslag. In 2025 mogen gemeenten maximaal € 9 in rekening brengen voor het versturen van een aanmaning.

aanmaning parkeerbelasting ontvangen

Onterechte aanmaning ontvangen?

Wij vechten onterechte aanmaningen van gemeenten kosteloos aan.

2. Hoe hoog mogen de aanmaningskosten zijn?

De aanmaningskosten voor het niet of te laat betalen van een naheffingsaanslag parkeerbelasting mogen maximaal € 9 zijn in 2025. Dit staat in artikel 2 van de Kostenwet invordering rijksbelastingen. Dit is een maximumbedrag. Gemeenten brengen standaard dit maximum bedrag in rekening als zij een aanmaning sturen.  

3. Wanneer is een aanmaning parkeerbelasting onterecht?

Er zijn meerdere redenen waarom een aanmaning voor het niet betalen van de parkeerbon onterecht is. Dit is het geval als u de naheffingsaanslag parkeerbelasting niet heeft ontvangen, u wel volledig en op tijd heeft betaald of u had uitstel van betaling gekregen. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval als u bezwaar heeft gemaakt tegen de naheffingsaanslag. In sommige gemeenten krijgt u dan automatisch uitstel van betaling totdat er is beslist op het bezwaarschrift.

Naheffingsaanslag parkeerbelasting niet ontvangen

Een veelvoorkomende reden waarom een aanmaning voor het niet tijdig betalen van een parkeerbon onterecht is, is als u de naheffingsaanslag niet ontvangen heeft. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat de gemeente de naheffingsaanslag naar een verkeerd adres stuurt of er intern iets fout gaat bij de postverwerking. Daarnaast kan een brief bij PostNL kwijtraken of deze op een verkeerd adres worden bezorgd.

Als u de naheffingsaanslag parkeerbelasting niet heeft ontvangen dan is dat een geldige reden om bezwaar te maken. De gemeente moet namelijk aannemelijk maken dat de parkeerbon is verzonden naar het juiste adres en aan welk postvervoerbedrijf deze is aangeboden. Als de gemeente dit niet kan aantonen dan moet de aanmaning worden kwijtgescholden en hoeft u die niet te betalen. Dit volgt uit een uitspraak van de Hoge Raad van 17 juni 2022. In die zaak kreeg de burger gelijk omdat niet was aangetoond aan welk postvervoerbedrijf de brief was aangeboden. 

Aanmaning onterecht bij tijdige betaling of uitstel

Een aanmaning parkeerboete van de gemeente voor een parkeerboete is onterecht als u kunt aantonen dat u op tijd heeft betaald. De gemeente mag namelijk alleen een aanmaning sturen als de naheffingsaanslag parkeerbelasting niet tijdig is voldaan. Volgens artikel 11 van de Invorderingswet 1990 moet u na het ontvangen van de aanmaning nog minimaal twee weken de tijd krijgen om alsnog te betalen.

In een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 4 mei 2021 werd bevestigd dat aanmaningskosten niet verschuldigd zijn als de betaling en aanmaning elkaar kruisen. De betrokkene had de naheffingsaanslag op 7 mei betaald, maar de aanmaning werd pas op 8 mei bezorgd. Op de brief stond dat deze als niet verzonden mocht worden beschouwd als de betaling en de brief elkaar kruisten. Toch vond de gemeente dat betrokkene de aanmaningskosten moest betalen. De rechtbank stelde de burger in het gelijk en hoefde de aanmaningskosten niet te betalen.

Verder mag de gemeente ook geen aanmaning sturen als u uitstel van betaling heeft gekregen. Sommige gemeenten geven uitstel van betaling als bezwaar tegen de aanmaning van de parkeerboete is gemaakt. Het is in strijd met het vertrouwensbeginsel om in dat geval toch een aanmaning te versturen. Dan is het zinvol om juridische hulp in te schakelen en bezwaar te maken tegen de aanmaningskosten.

4. Wat kunt u doen bij een onterechte aanmaning parkeerbelasting van de gemeente?

U kunt tegen een aanmaning bezwaar maken bij de gemeente die de aanmaning heeft verstuurd. U moet binnen zes weken na de dagtekening van de brief een bezwaarschrift indienen. Daarin zet u uw naam, adres, de dagtekening en dat u bezwaar maakt tegen de aanmaning. Het belangrijkste is dat u duidelijk aangeeft waarom u de aanmaning onterecht vindt. Als u bewijsstukken heeft die relevant zijn, stuurt u die ook mee met uw bezwaarschrift.

Wat zet u wel en niet in het bezwaar tegen de aanmaningskosten?

In het bezwaarschrift tegen een aanmaning geeft u aan waarom de aanmaning onterecht is. Een veelgemaakte fout is dat er redenen in het bezwaarschrift worden gezet die zijn gericht tegen de naheffingsaanslag. Dit is niet de bedoeling, omdat de naheffingsaanslag en de aanmaning twee verschillende beslissingen van de gemeente zijn. Als u het niet eens bent met de naheffingsaanslag zelf, moet u in bezwaar gaan tegen die beslissing. Het bezwaarschrift tegen de aanmaning richt zich dus alleen op de vraag of de aanmaning onterecht is. Als u in uw bezwaarschrift tegen de aanmaning aanvoert dat u wel parkeergeld had betaald, dan is dat voor de vraag of de aanmaning terecht is niet relevant.

Moet ik de naheffingsaanslag en de aanmaningskosten betalen als ik bezwaar maak tegen de aanmaning?

Ja, ook als u bezwaar maakt tegen de aanmaningskosten moet u deze betalen. In artikel 6:16 van de Algemene wet bestuursrecht staat dat een bezwaar tegen de beslissing van de gemeente de werking van de aanmaning niet opschort. Als u niet binnen twee weken de naheffingsaanslag en de aanmaningskosten betaalt, kan de gemeente een dwangbevel sturen. Voor het sturen van een dwangbevel worden weer extra kosten in rekening gebracht.

Veelgestelde vragen over aanmaning parkeerboete (FAQ)

Kan ik bezwaar maken tegen een aanmaning voor een parkeerboete?

Ja, u kunt bezwaar maken tegen een aanmaning parkeerboete als u vindt dat de aanmaningskosten onterecht zijn. Bijvoorbeeld als u de naheffingsaanslag nooit heeft ontvangen, u al had betaald of als u uitstel van betaling had gekregen. Dien het bezwaar binnen 6 weken in bij de gemeente die de aanmaning heeft verstuurd.

Wat moet ik doen als ik de aanmaning niet op tijd kan betalen?

Als u de aanmaningskosten en het openstaande bedrag van de parkeerbon niet kunt betalen, kunt u contact opnemen met de gemeente. Vaak is een betalingsregeling mogelijk. Sommige gemeenten verlenen soms zelfs kwijtschelding van de naheffingsaanslag, zoals de gemeente Den Haag.

Hoe voorkom ik een dwangbevel voor een parkeerboete?

U voorkomt een dwangbevel door zowel het bedrag van de naheffingsaanslag en de aanmaningskosten binnen twee weken na dagtekening van de aanmaning te betalen. Ook kunt u vaak een betalingsregeling treffen als u het bedrag niet in één keer kunt betalen. U moet dit doen vóór de uiterste betaaldatum van de aanmaning.

Wat gebeurt er als ik geen bezwaar maak tegen de aanmaning?

Als u geen bezwaar maakt tegen de aanmaning dan wordt deze na zes weken definitief. U kunt dan niet meer in bezwaar gaan tegen de aanmaning.

Kan ik bezwaar maken als ik nooit een parkeerbon heb gezien?

Ja, het komt vaker voor dat de parkeerbon nooit is ontvangen. Het is dan aan te raden om bezwaar in te dienen tegen een aanmaning. Overweeg ook juridische hulp bij bezwaar parkeerboete of een aanmaning in te schakelen. Zo vergroot u de kans dat op een succesvol bezwaar.

Ook een aanmaning ontvangen?

Onterechte aanmaning?

Upload een foto van uw aanmaning en ons team van experts beoordeelt of uw zaak kansrijk is. Als dat het geval is, maken wij geheel gratis bezwaar. Dien uw aanmaning in, en wij gaan direct voor u aan de slag!

Uw voordelen:

✅     Hogere slagingskans

✅     Bespaar tijd en moeite

✅     100% gratis service