Wanneer heeft bezwaar maken tegen een naheffingsaanslag parkeerbelasting zin?
1. Introductie: parkeerboete of naheffingsaanslag?
Wat is een naheffingsaanslag parkeerbelasting (parkeerboete)?
Een naheffingsaanslag parkeerbelasting is een naheffing voor het niet of te weinig betalen van parkeergeld. In de volksmond wordt dit ook vaak parkeerboete genoemd. De naheffingsaanslag ervaart men vaak als een boete, maar is dat niet. De naheffingsaanslag is een manier voor de gemeente om de parkeerbelasting alsnog te innen. Daarnaast brengt de gemeente ook de kosten voor het opleggen van de naheffingsaanslag in rekening. Deze kosten zijn vaak veel hoger dan de parkeerbelasting die in rekening is gebracht. Je kan tegen een parkeerbon bezwaar maken bij de gemeente. Maar wanneer heeft bezwaar maken tegen een parkeerboete of naheffingsaanslag nu echt zin?

Onterechte naheffingsaanslag ontvangen?
Wij maken gratis bezwaar tegen naheffingsaanslagen parkeerbelasting van alle gemeenten in Nederland. In 2 minuten dien je jouw parkeerbon in.
✅ Wij beoordelen jouw zaak gratis
✅ Bespaar tijd en moeite
✅ 100% gratis service
✅ Hogere kans op succes met jurist
2. Wanneer is het zinvol om bezwaar te maken tegen een parkeerboete?
Als je vermoedt dat jouw parkeerboete van de gemeente onterecht is, heeft het vaak zin om in bezwaar te maken. Uit onze cijfers blijkt dat ruim de helft van de parkeerboetes onterecht is. In sommige gemeenten blijkt dat wel 75% van de naheffingsaanslagen onterecht is. Je boete aanvechten, heeft dus zeker zin.
Je kreeg meteen een boete terwijl je net ging betalen
Het is zinvol om in bezwaar te gaan als de parkeerboete is opgelegd, terwijl je net parkeergeld ging betalen. Je hoort namelijk een redelijke termijn te krijgen om de parkeerbelasting te betalen. Hoe lang die termijn is, is afhankelijk van de omstandigheden. Als je betaalt bij een parkeerautomaat dan is dat een paar minuten. Je moet dan de tijd krijgen die nodig is om naar de parkeerautomaat te lopen en het parkeergeld te betalen. Bij het betalen van de parkeerbelasting met een parkeerapp is die tijd iets korter. Meestal is dan een redelijke termijn één of twee minuten.
Je stond stil om te laden of lossen
Een naheffingsaanslag parkeerbelasting is ook onterecht als je staat te laden of lossen of personen laat in- of uitstappen. Dit is namelijk geen parkeren. Krijg je toch een parkeerboete? Dan is die onterecht. Het is wel belangrijk dat je niet langer dan noodzakelijk hebt stilgestaan. Je mag dus alleen stilstaan voor de tijd die nodig is om te laden en te lossen of voor het laten in- of uitstappen van personen. Je moet daarna direct weer doorrijden. Ten slotte is van laden en lossen alleen sprake als het gaat om goederen van enige omvang of gewicht. Even snel een brief op de post doen of eten ophalen valt dus niet onder laden of lossen. Het ophalen of afleveren van een groot of zwaar pakket valt bijvoorbeeld wél onder laden en lossen.
Je hebt een verkeerd kenteken ingevoerd
Verder is een parkeerboete onterecht als je een verkeerd kenteken in de parkeerapp hebt ingevoerd. Je hebt dan wel parkeergeld betaald, maar de gemeente kan dat tijdens de controle niet zien. Omdat je wel parkeergeld hebt betaald, is de naheffingsaanslag onterecht. Dit oordeelde de Hoge Raad in een uitspraak van 26 februari 2016. Als je een verkeerd kenteken hebt ingevoerd bij het betalen van de parkeerbelasting dan kun je dus met succes bezwaar maken tegen de parkeerboete. Gebruik ons gratis voorbeeld bezwaarschrift voor een fout ingevoerd kenteken.
Je hebt betaald in een verkeerde zone
Een parkeerbon van de gemeente is ook onterecht als je hebt betaald voor de verkeerde zone of straat. De gemeente controleert namelijk alleen of er is betaald in de zone waar je jouw voertuig had geparkeerd. Als je een verkeerde zone hebt ingevoerd, ziet de gemeente niet dat er is betaald. Let op: bezwaar maken heeft alleen zin als het uurtarief van de aangemelde zone even hoog of hoger is dan dat van de werkelijke parkeerplek. Heb je jouw auto aangemeld in een zone waarin een lager tarief geldt, dan heb je te weinig betaald. Bezwaar maken tegen de naheffingsaanslag parkeerbelasting heeft dan geen zin.
3. Wat zijn veelvoorkomende fouten van gemeenten of scanauto's?
Bij het opleggen van een naheffingsaanslag parkeerbelasting maken gemeenten en scanauto’s regelmatig fouten. Met name grote gemeenten maken gebruik van een scanauto, zoals de gemeente Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Hilversum. Hieronder staan enkele veelvoorkomende fouten:
Geen pardontijd gehanteerd
De gemeente hoort een korte ‘pardontijd’ toepassen: een redelijke periode die nodig is om te betalen na het parkeren. Scanauto’s registreren echter vaak direct een overtreding zodra een voertuig wordt gescand, zonder rekening te houden met deze tijd. Dit leidt tot boetes die eigenlijk te vroeg zijn opgelegd.
Scanauto scant verkeerd of incompleet
Een scanauto maakt foto’s van het kenteken, maar kan ook fouten maken. Denk aan reflectie op de kentekenplaat, slechte belichting of onvolledige scan. Hierdoor kan het gebeuren dat een gemeente onterecht een parkeerboete oplegt.
Fouten bij kentekenherkenning
Automatische kentekenherkenning leest niet altijd het juiste kenteken uit. Denk aan verwisselingen tussen “O” en “0”, of “B” en “8”. Hierdoor kan een betaling die correct is gedaan, niet worden herkend als geldig.
Administratieve fouten bij verwerking bezwaar of beroep
Ook ná de boete kunnen fouten ontstaan. Soms worden bezwaarschriften niet geregistreerd. Daardoor krijgen mensen soms onterecht een afwijzing, of belanden zij in een incassotraject terwijl hun bezwaar nog in behandeling is.
4. Hoe maak je bezwaar tegen een naheffingsaanslag parkeerbelasting?
Je moet binnen 6 weken na de dagtekening van de naheffingsaanslag bezwaar maken. Dit doe je door een brief te schrijven naar het adres dat staat vermeld op de naheffingsaanslag. Bij veel gemeenten is het ook mogelijk om online bezwaar in te dienen. Zet in je brief waarom je het niet eens bent met de naheffingsaanslag. Zorg ervoor dat je binnen 6 weken bezwaar indient. Als je te laat bent, hoeft de gemeente het bezwaarschrift niet inhoudelijk te behandelen. Het bezwaarschrift wordt dan niet-ontvankelijk verklaard: dat betekent dat de gemeente jouw bezwaar niet inhoudelijk hoeft te beoordelen. Zorg er ook voor dat je eventuele bewijsstukken meestuurt. Denk bijvoorbeeld aan foto’s of een betaalbewijs die jouw standpunt ondersteunen.
5. Wat als je bezwaar wordt afgewezen?
Beroep bij de rechtbank
Je ontvangt van de gemeente uiteindelijk een beslissing op jouw bezwaarschrift. Als jouw bezwaar ongegrond is (je hebt geen gelijk gekregen) dan kun je tegen de beslissing in beroep gaan bij de rechtbank. Een onafhankelijke rechter toetst dan of de beslissing van de gemeente juist is of dat de parkeerboete onterecht is.
Net als bij bezwaar geldt dat je binnen 6 weken na de dagtekening van de beslissing van de gemeente in beroep moet gaan bij de rechtbank. Als je te laat in beroep gaat kan het beroep niet-ontvankelijk worden verklaard. De rechter zal de zaak dan niet inhoudelijk behandelen en de beslissing van de gemeente blijft in stand.
Griffierecht betalen
Voor het starten van een procedure bij de rechtbank betaalt u griffierecht. Dit is een tegemoetkoming in de kosten voor het behandelen van uw zaak. In 2025 is het griffierecht voor het beroep tegen een naheffingsaanslag parkeerbelasting € 53 (zie artikel 8:41 van de Algemene wet bestuursrecht). Als je gelijk krijgt van de rechter betaalt de gemeente het griffierecht aan jou terug.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat is een naheffingsaanslag parkeerbelasting?
Een naheffingsaanslag parkeerbelasting is een naheffing voor het niet of te weinig betalen van parkeerbelasting.
Is een parkeerboete hetzelfde als een naheffingsaanslag?
Nee, een parkeerboete is niet hetzelfde als een naheffingsaanslag parkeerbelasting. Een parkeerboete krijg je voor parkeren in strijd met de verkeersregels (denk aan parkeren op de stoep). Met een naheffingsaanslag parkeerbelasting int de gemeente de parkeerbelasting die eigenlijk betaalt had moeten worden. Dit is dus het achteraf alsnog heffen van belasting en daarom is er juridisch geen sprake van een boete.
Wanneer is een parkeerboete onterecht?
Een parkeerboete van de gemeente is onterecht:
- Wanneer je meteen na het parkeren een parkeerbon hebt gekregen en je niet voldoende tijd hebt gekregen om te betalen;
- Wanneer er sprake was van laden en lossen of van het in- of uitstappen van personen.
- Als je per ongeluk een verkeerde zone hebt ingevoerd. Het uurtarief van de aangemelde zone moet even hoog of hoger zijn dan dat van de werkelijke parkeerplek.
- Als je per ongeluk een verkeerd kenteken hebt ingevoerd.
Wat is de termijn voor bezwaar maken tegen een parkeerboete?
Maak binnen 6 weken na dagtekening bezwaar tegen een parkeerboete. Als je te laat in bezwaar gaat, kan de gemeente jouw bezwaar niet inhoudelijk behandelen (niet-ontvankelijk verklaren). De parkeerboete blijft dan in stand.
Hoe werkt bezwaar maken tegen een parkeerbon van de scanauto?
Bezwaar maken tegen een parkeerbon van een scanauto doe je door een bezwaarschrift in te dienen. Je zet in jouw bezwaarschrift jouw NAW-gegevens, de dagtekening en ondertekent jouw bezwaar. Dit stuur je vervolgens naar het adres dat staat vermeld op de naheffingsaanslag. Vaak kun je ook online bezwaar indienen.
Kan ik bezwaar maken als ik het verkeerde kenteken heb ingevoerd?
Ja, als je per ongeluk het verkeerde kenteken hebt ingevoerd kun je in bezwaar gaan. Je hebt namelijk betaald voor het parkeren. Dit betekent dat de naheffingsaanslag onterecht is. Stuur altijd het betaalbewijs mee met jouw bezwaarschrift.
Heeft bezwaar maken tegen een parkeerboete zin?
Ja, bezwaar maken tegen een parkeerboete heeft in veel gevallen zin. Gemiddeld winnen wij in bezwaar maar liefst 53% van onze zaken. In beroep bij de rechtbank krijgen wij in 81% van onze zaken gelijk van de rechter.
Hoe groot is de kans dat bezwaar tegen een parkeerboete wordt toegekend?
De kans dat een bezwaar tegen een parkeerboete wordt toegekend, is afhankelijk van de exacte situatie. Enkele veel voorkomende gevallen waarin bezwaar kansrijk is zijn: je was aan het laden en lossen, het invoeren van een verkeerd kenteken of verkeerde zone en je hebt geen tijd gekregen om te betalen. Gemiddeld winnen wij in bezwaar maar liefst 53% van onze zaken. In beroep bij de rechtbank krijgen wij in 81% van onze zaken gelijk van de rechter.
Onterechte parkeerboete ontvangen?
Upload een foto van jouw naheffingsaanslag en ons team van experts beoordeelt of jouw zaak kansrijk is. Als dat het geval is, maken wij geheel gratis bezwaar – snel en eenvoudig! Dien je boete in, en wij gaan direct voor je aan de slag!
Jouw voordelen:
✅ Wij beoordelen jouw zaak gratis
✅ Bespaar tijd en moeite
✅ 100% gratis service