Wet mulder boetes, wat zijn het en wat kun je er tegen doen?

In dit artikel bespreken we wat mulderboetes zijn, wat je er tegen kan doen en leggen we uit hoe de procedure in mulderzaken verloopt.

Wat zijn mulder boetes?

Boetes die worden opgelegd op grond van de wet mulder zijn boetes voor lichte verkeersovertredingen. Hieronder vallen bijvoorbeeld overtredingen voor het rijden door rood licht, het vasthouden van een mobiele telefoon achter het stuur of het fout parkeren van je auto. Je herkent een mulder boete aan de ‘M’ in de rechterbovenhoek.

Officieel heet de wet die gaat over verkeersboetes de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Omdat de wet is bedacht door voormalig Kamerlid Mulder, wordt deze wet ook wel de wet Mulder genoemd en noemen worden de boetes daarom ook wel mulderboetes genoemd.

Mulderboete - verkeersboete
Je herkent een mulderboete aan de M in de rechterbovenhoek

Er worden jaarlijks miljoenen mulderboetes opgelegd. In 2022 ging het om ruim 8,1 miljoen boetes, blijkt uit cijfers van het CJIB. Niet al deze boetes blijken terecht. Na bezwaar worden de nodige verkeersboetes kwijtgescholden.

Wat kun je doen tegen een mulderboete?

Als je het niet eens bent met een mulderboete kun je in bezwaar gaan als je het niet eens bent met de boete. Officieel ga je in administratief beroep. Dit doe je bij de officier van justitie. Deze beoordeelt het bezwaarschrift tegen de mulderboete en neemt uiteindelijk een beslissing. Je moet dus zelf actie ondernemen als je het niet eens bent met de boete. Doe je dit niet dan moet je de onterechte boete betalen.

Om een goed bezwaarschrift te schrijven is het belangrijk om op de hoogte te zijn van alle verkeersregels. Maar niet alleen verkeersregels zijn relevant. Ook andere wetgeving is van toepassing. Daarin staan ook regels die relevant zijn voor het aanvechten van een mulderboete. Doe je geen beroep op alle mogelijke verweren dan wordt de kans dat de boete wordt vernietigd een stuk kleiner. De officier van justitie en een rechter kijken namelijk alleen naar de gronden die worden aangevoerd.

Verder is het belangrijk dat je het bezwaarschrift tegen de boete binnen zes weken, nadat je de boete hebt ontvangen, indient. Als je te laat in bezwaar gaat dan wordt het bezwaarschrift niet meer inhoudelijk behandeld en de boete blijft dan in stand. Daar valt dan niets meer aan te doen. De officier van justitie verklaart het bezwaarschrift dan niet-ontvankelijk.

Hoe verloopt de procedure bij mulderboetes?

Het aanvechten van een mulderboete kent drie verschillende fasen. Eerst kun je in bezwaar gaan bij de officier van justitie. Als je het niet eens bent met de beslissing van de officier van justitie kun je in beroep gaan bij de kantonrechter. Ten slotte kun je tegen de beslissing van de kantonrechter nog in hoger beroep gaan bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Hieronder lichten we elke fase nader toe.

De mulderprocedure kent dus drie fasen:

  1. Bezwaar bij de officier van justitie;
  2. Beroep bij de kantonrechter;
  3. Hoger beroep bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
Bezwaar tegen wet mulder boete

Als je een verkeersboete van het CJIB ontvangt dan ga je eerst in bezwaar bij de officier van justitie. Je doet dit door het indienen van een bezwaarschrift. Het bezwaarschrift moet aan verschillende eisen voldoen. Het is belangrijk dat aan alle vereisten is voldaan, want anders wordt het bezwaar niet in behandeling genomen. Een belangrijk vereiste is dat je aangeeft waarom je het niet eens bent met de verkeersboete.

Als je bezwaar hebt gemaakt, heb je ook het recht om gehoord te worden. De officier van justitie moet je daarop wijzen en je daarvoor uitnodigen. Doet hij dat niet dan schendt hij de hoorplicht. Wat het gevolg is van het schenden van de hoorplicht, lees je in ons artikel over de hoorplicht.

Tijdens het horen stelt de officier van justitie je in de gelegenheid om mondeling het bezwaarschrift toe te lichten. Je kan dan ook nog nieuwe argumenten naar voren brengen waarom de mulderboete niet juist is.

Uiteindelijk neemt de officier van justitie een beslissing. Als je volledig gelijk krijgt, hoef je de boete niet meer te betalen. Als je geen gelijk krijgt dan heb je de mogelijkheid om de zaak voor te leggen aan een onafhankelijke rechter.

beslissing officier van justitie gegrond

 
In beroep tegen je verkeersboete

Als je het niet eens bent met de beslissing van de officier van justitie dan kun je in beroep gaan bij de kantonrechter. Die beoordeelt dan of jouw mulderboete wel terecht is. Je moet hiervoor een beroepschrift indienen en aangeven waarom de beslissing van de officier van justitie niet juist is. Als je in beroep gaat dan moet je de boete wel eerst betalen. Dit noemt de wet zekerheid stellen.

De kantonrechter nodigt beide partijen uit om op zitting te verschijnen. Daar worden door beide partijen hun standpunten naar voren gebracht. Ook kan de rechter vragen stellen aan partijen om de situatie beter te begrijpen of om feiten helder te krijgen die van belang zijn om tot een uitspraak te komen. Na de zitting neemt de kantonrechter meestal twee weken de tijd om nog eens goed over de zaak na te denken. Als de rechter al weet wat de uitspraak moet zijn dan kan hij ook meteen mondeling, na afloop van de zitting, uitspraak doen.

Hoger beroep tegen mulderboete

Mocht je het ook niet eens zijn met de beslissing van de kantonrechter dan kun je nog in hoger beroep tegen je mulderboete bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dit is alleen mogelijk als de mulderboete hoger is dan €110. Hiermee heeft de wetgever willen voorkomen dat zaken met een gering belang bij het gerechtshof terecht komen. Op die manier wordt het gerechtshof niet overbelast door mulderzaken met een gering belang.

Je gaat in hoger beroep door wederom een beroepschrift in te dienen. In tegenstelling tot de procedure bij de kantonrechter verloopt de procedure bij het gerechtshof in beginsel schriftelijk. Het hoger beroep is de laatste instantie waar je de mulder boete kan aanvechten. Na de uitspraak van het gerechtshof eindigt dan ook de procedure.

Maak gratis bezwaar tegen je Mulderboete

Heb je een onterechte verkeersboete ontvangen? Wij vechten deze gratis
voor je aan. Upload een foto van jouw boete en wij regelen de rest!